Hizmetlerimiz

Mutfak Etkinlikleri

Bebek Aşçı Kanvas Tablo Hediyelik Dekoratif Tablo

Çocuklar mutfağa neden girmeli?


Bülent Madi: Çocukla çalışan uzmanlar çocukların gelişimlerinin çok yönlü desteklenmesini önerirler. Mutfak etkinlikleri çocukların çok yönlü gelişimini destekler. Örneğin çocukların dikkatini, planlanma becerilerini, matematik algısını, estetik düşünme yeteneğini, yaratıcılığını, yazı yazma ve benzeri el becerilerini geliştirir. Kazandıkları bu beceriler dolaylı yoldan çocukların sosyal-duygusal becerilerini de etkiler. Bir yemeğe tuz kattığında veya şeker katıldığında nasıl bir farklılık oluşabileceğini değerlendiren bir çocuk, yaşadığı olayları da farklı yönlerden değerlendirebilir, olasılıklı düşünebilir.

Selin Alpanda: Çocuk eğitiminde birçok duyusal alanın eş zamanlı desteklenmesi de önemlidir. Mutfak; bu beceriyi desteklemek için seçilebilecek en iyi ortamlardan biridir. Çocuk malzemeleri seçerken, büyüklüklerinerenklerine göre ayırırken görsel algısını ve görsel dikkatini, aldığı talimatlar ile işitsel dikkatini geliştirir, farklı dokulara temas eder, hangi basınç ile hamuru yoğuracağını keşfeder yani dokunmayı ayarlar, denge kurar, güzel-kötü kokuyu, tatlı-ekşi-tuzlu tatları ayırt etmeyi öğrenir. Bu eylem akademik becerinin gelişmesi için ilk yapabileceğiniz bir eylem olarak adlandırılabilir.

- Özellikle mutfakta çocuklarla hangi aktiviteleri yapmak daha uygun olacaktır?

Selin Alpanda: Var olan malzemeler ile yemek yapma etkinliği güzel bir etkinlik olabilir. Çocuğunuzla elinizdeki malzemeler ile nasıl yemek yapabileceğinizi kararlaştırın. Bu aktivite çocuğunuzun alın bölgesinin hemen arkasında yer alan planlama, akıl yürütme, problem çözme becerileri ile ilgili beyin alanının gelişimini hızlandıracaktır. Çocuğunuza "sence bu yemeğin yanına ne yakışır?", "sence bu yemeği ne renk bir tabakta servis edelim?" gibi sorular sorun. Bu sorular çocuğunuzun ayırt etme, akıl yürütme, olasılıklı düşünme, yorum yapma becerisini geliştirecektir.

Bülent Madi
: Çocuğunuz ile yemek hazırlarken tencereye sığması için ne kadar malzeme kullanmanız gerektiğini beraber kararlaştırın. Bu kararlar çocuğun miktar algısını, ölçüm becerisini arttıracaktır. Çocuğunuz ile yemek hazırlama sürecine onu da katın! Hamur yoğurma, kesme, karıştırma gibi aktiviteler çocuğunuzun ince motor becerilerini, koordinasyonunu destekleyecektir. Böylece kendi bedenini kullanma, düzgün yazı yazabilme becerileri erken yaşta desteklenmiş olur. Aynı zamanda yemeğin hazırlanma sürecinde beklemesi, uygun zamanda yeni malzeme eklenmesi çocuğunuzun zamanlama ve sabretme özelliğini geliştirecektir.